Vasi Hegyhát - Rábamente

Vas megye déli részén járunk, az Őrség szomszédságában, a szlovén és az osztrák határ közvetlen közelében. Klasszikus vidéki térség, melyet még ma is a természetesség jellemez.Vasi Hegyhát–Rábamente - Ezer apró csoda földje

 A változatos táj – dombok, folyóvölgyek, erdők, mezők, szántók, tavak – mellett őseink öröksége teszi igazán egyedivé e helyet. Sokszínű természeti- és kulturális hagyaték köti össze a számtalan apró települést, s mellettük a két hangulatos kisváros őrzi a történelmi határvidék számos emlékét.

Körmend a Batthyányak városa
A Batthyány név közel 400 esztendőn keresztül szorosan összefonódott Körmend történetével. A klasszikus várszerkezetből az évszázadok alatt az ország egyik legjelentősebb barokk - klasszicista stílusú kastély - együttesévé is az ő jóvoltukból épült át a város egyik fő ékessége.
A 2003- ban boldoggá avatott Dr. Batthyány - Strattmann László - a szegények orvosa - nevét viseli a kastélyban működő Múzeum, melyben a család, és a város történetét bemutató tárlatok mellett az országban egyedülálló cipőtörténeti kiállítás is látható. Az épületegyütteshez kapcsolódó kastélypark évszázados fái alatt sétálva különleges művészeti alkotásokkal találkozhatunk.
A város felújított központja számos rendezvénynek ad otthont, hisz Körmend nem csak a kosárlabda, hanem a hagyományőrzés és a kultúra elkötelezett híve is.

Vasvár a megye államalapítás kori központja
Az ősi település középkori jelentőségét földrajzi fekvésén túl a helyi vasfeldolgozás adta. Domonkos kolostora és temploma a XIII. század közepén épült, országos jelentőségű műemlék. Az épületegyüttesben található múzeumban látható a Domonkos rend illetve Vas vármegye történetét bemutató kiállítás, továbbá a fiatalon elhunyt Török Richárd szobrászművész hagyatéka.
A szépen felújított Békeház – ahol a hagyomány szerint aláírták 1664- ben a vasvári békét - ma rendezvényeknek és kiállításoknak ad otthont.
Vasvár a XIX. század közepétől Mária - búcsúiról vált szélesebb körben ismertté. A Szentkúti ősi búcsújáró hely szépséges természeti környezetben kis kápolnával, faragott keresztúttal és kristálytiszta forrásvízzel fogadja a látogatókat.
A város határában található a X - XI. századi határvédelmi építmény rekonstruált szakasza, az ún. Vasvári Sánc.

Rába, az összekötő folyó
A vadregényes folyó kanyarogva szeli át a térséget. Ezen szakasza kitűnően alkalmas vizitúrázásra, melyet kiépített kikötők és szíves vendéglátók szolgálnak.

A természet csodái
A térség környezetét nem rongálta erőszakos iparosítás, így állat – és növényvilága megőrizte gazdagságát és sokszínűségét. Különleges színfolt a Jeli Arborétum, mely egyedülálló havasszépe (rhododendron) gyűjteményéről Európa szerte híres. A vadregényes erdők és ősi szőlőhegyek felfedezését kijelölt túraútvonalak és tanösvények segítik. A számtalan kisebb - nagyobb tó (Vadása, Döröske, Gersekarát, Vasvár, Győrvár, Szajki-tavak stb.) a strandolás és horgászat mellett a vizisportoknak is teret enged.

A vidéki élet emlékei tovább élnek
A barátságos kis falvak gondosan őrzik a népi építészet fennmaradt emlékeit, a szépen felújított parasztházakban több helyen falusi vendéglátók várják a vendégeket. Tájházak, haranglábak, szőlőhegyi présházak ízelítőt adnak a paraszti kultúra mindennapjaiból. A vidékre jellemző népszokások, mint a farsangi rönkhúzás, a májusfa állítása és kitáncolása, az aratóversenyek, a szüreti mulatságok, vagy épp a böllérversenyek mind-mind szórakoztató programok nem csak a helyiek, hanem az ide érkező turisták számára is.

Műemlékek, a múlt beszédes őrei
A római emlékek (katonák útja), az Árpádkori templomok (Alsóújlak, Döröske, Egyházasrádóc, Nádasd, Vasalja), a többszáz éves kastélyok mind virágzó kultúráról árulkodnak. Fontos történelmi események és híres személyiségek emlékét is őrzi a térség: körmendi Batthyány - oratórium, Győrvári csata emlékhelye, Mindszenty József hercegprímás szülőháza, Nagy Gáspár költő sírja szülőfalujában.

Programok, fesztiválok a ma emberének
Számos érdekes rendezvény is vonzza a látogatókat a régióba: Rönkhúzás, Tavaszünnep, Májusfakitáncolás és Lajtha László Koreográfiai Verseny, Szent Iván éj, Múzeumok éjszakája, Körmendi Napok, Néptáncpanoráma, Vasvári Rétes Fesztivál, Oszkó - Hegyi Mulatság, Győrvári Kuruc Fesztivál, Birkás Pálinka Fesztivál, stb.

Kneipp élmény és egészség
Magyarország egyetlen Kneipp - módszerre épülő témaútja a Vasi Hegyhát 13 településén, 19 helyszínen várja az érdeklődőket.
A Sebastian Kneipp által az 1800- as években kidolgozott egészségmegőrző- és természetgyógyászati módszer 5 alapelemét (víz, gyógynövények, táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly) sikerült úgy megjeleníteniük a tervezőknek, hogy azok teljes harmóniát mutatnak a magyar népi gyógyászat hagyományaival.
A Kneipp-témautat bejárva és kipróbálva annak szolgáltatásait, aktívan teszünk egészségünk megőrzése érdekében, és közben megismerhetjük a térség sokszínű természeti- és kulturális örökségét.


Sokszínűség, ízek, illatok, hangok, hangulatok. Nyugalom, szabadság, kikapcsolódás. Ezt kínáljuk a hozzánk betérő vendégnek, szeretettel várjuk Önt is a Vasi Hegyhát - Rábamente térségében.

 • Hírek:

  • Gyalogtúra és terepfutás

   Gyalogtúra és terepfutás

   Magyarlakon terepfutó verseny és gyalogos teljesítménytúra is megrendezésre kerül február 26-án.

  • Lerakták az új őrségi bemutatóhely alapkövét

   Lerakták az új őrségi bemutatóhely alapkövét

   Lerakták az őriszentpéteri Natura 2000 Látogatóközpont alapkövét pénteken. A 800 négyzetméter alapterületű épületegyüttes a tájegység természeti értékeinek bemutatását szolgálja, de új otthonra talál benne az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság is.

További hírek »

Keresés: