Lenti és környéke

Lenti és a Kerka völgye Magyarország délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében fekszik. A térség három néprajzi tájegység (Őrség, Göcsej, Hetés) találkozási pontjában helyezkedik el.

A terület központja a közel 800 éves múlttal rendelkező 8700 lakosú Lenti. A város legrégibb műemléke a XIII. században emelt Szent Mihály rk. templom, melyet az Eszterházy család alakított a mai formájában is tündöklő barokk stílusúvá a XVII. sz. végén. A templom freskóit Dorffmeister István és fia készítették.
2005 tavaszán nyitotta meg kapuját a Hagyományok Háza és Információs Pont, ahol megtekinthető a térségben összegyűjtött XVIII – XIX. századi hetési népi értékek gyűjteménye, megcsodálhatóak Zala utolsó híres pásztorfaragójának, Soós Lajosnak a munkái.
A városban számos helyi terméket készítő mestert ismerhetnek meg az érdeklődők: kosárfonó, fazekas, viaszgyertya és hetési szőttes készítő, aki egy Zalaszombatfáról származó 130 éves szövőszéken készíti termékeit.
A térség kulturális értékeinél ki kell emelni a szécsiszigeti templomot, az Andrássy – Szapáry kastélyt, valamint a román kori veleméri templomot, melynek freskóit Aquila János festette, továbbá Magyarország legnyugatibb református templomát Szentgyörgyvölgyön.
A túrákat, kalandokat kedvelőknek 30 km kiépített kerékpárút, 80 km kerékpározható útvonal, erdei- és mezei gyalogutak, valamint lovaglási lehetőségek nyújtanak alkalmat a kikapcsolódásra. A térségen halad át a Rockenbauer Pál Kéktúra egy szakasza.
Lentiből indul Magyarország leghosszabb (32 km) erdei kisvasútja, mely Lenti és Kistolmács között közlekedik május 1 – től szeptember végéig.
Az erdei kisvasút Lenti állomásépülete mellett található, ahol a „Göcsej kincsei, az erdő és fa” címet viselő erdészet -, fűrészipar -, és vasúttörténeti állandó kiállítást is megtekinthetik az érdeklődők.
A kézművesség értékei között említésre méltó a népi fazekasság Szentgyörgyvölgyön, Magyarszombatfán és a hetési szőttes Lentiben. Lentitől 20 km – re található a sajátos néprajzi tájegységet magába foglaló Őrségi Nemzeti Park területe.
A város az Adria felé vezető M7 – es autópálya mellett található. A Balatontól 75 km- re, Budapesttől 250 km – re, ebből 230 km autópálya, Bécstől 210 km – re, Zágrábtól pedig 120 km – re található.

A város életében jelentős szerepet játszik az idegenforgalom.
A Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark 8 ha zöld területen 5 szabadtéri és 5 fedett medencével várja a látogatókat. Vize Európa szerte ismert 40 000 éves nátrium - hidrogénkarbonátos gyógyvíz, amely kiválóan alkalmas mozgásszervi problémák, gerinc (nyak, hát, derék), lumbágó, izületi (váll, könyék, kéz, csípő, térd, boka) gyulladásos és kopásos megbetegségek kezelésére. A gyógyvíz hatását a Szent György Energiapark jótékony földsugárzással egészíti ki.

A település keletkezésének idejéről nincsenek pontos adatok, az első emlékek a középkorból valók. A XII. századi vár maradványai az egyik fennmaradt saroktornya, szép, dongaboltozatos pincéjével még ma is megtekinthető.

Lenti és környéke nagyon gazdag természeti kincsekben. A túrákat és kalandokat keresőknek kerékpárutak, gyalogösvények, valamint az erdei kisvasút nyújt páratlan élményeket. Ezerszám nyílik a hóvirág, tavaszi tőzike és késő tavasszal megcsodálhatjuk a kockás kotuliliomot is.

 • Hírek:

  • Gyalogtúra és terepfutás

   Gyalogtúra és terepfutás

   Magyarlakon terepfutó verseny és gyalogos teljesítménytúra is megrendezésre kerül február 26-án.

  • Lerakták az új őrségi bemutatóhely alapkövét

   Lerakták az új őrségi bemutatóhely alapkövét

   Lerakták az őriszentpéteri Natura 2000 Látogatóközpont alapkövét pénteken. A 800 négyzetméter alapterületű épületegyüttes a tájegység természeti értékeinek bemutatását szolgálja, de új otthonra talál benne az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság is.

További hírek »

Keresés: